fbpx

Ar fi frumos sa stam acasa si sa facem bani online, nu?

Trebuie sa va dati jos din pat devreme, sa plecati spre locul de munca, sa stati in trafic, cel putin 8 ore intr-un birou sau alta locatie, toate astea pentru un salariu care de cele mai multe ori este foarte mic. 

In schimb te poti trezi cand doresti, te duci si-ti faci o cafea, apoi pornesti laptopul si te apuci sa “lucrezi”.  Plus ca ai putea sa-ti iei zile libere oricand doresti, petreci mai mult timp cu ce dragi si poti sa calatoresti oricand doresti.

Pacat ca totusi e doar un basm. Vedem tot timpul reclame cum sa castigi usor si rapid 100/lei ora completand tot felul de sondaje sau vazand pe E-bay sau Amazon diferite produse. Exista multe variante care iti promit ca vei faci bani usor, toate promitand o viata mai buna.

Incerci sa-ti spui ca nu esti prost, stiind ca nu ti se spune adevarul. Nu poate sa fie la fel de usor pe cat suna. 

Unii dintre noi ne castigam existenta pe internet de 5-10-15 ani, desi este placut, sunt si multe lucruri pe care nu ti le va spune nimeni. Nu ca ar fi un secret, deoarece majoritatea omoamenilor nu spun adevarul. Vor sa te faca sa crezi ca este usor, distractiv si chiar simplu. Asa si cum pare a fi din afara.

  1. Nu poti face asta doar in timpul tau liber.

Indiferent ca incepeti un blog, construiti un curs online sau vă creați propriul magazin virtual, probabil că nu vă gândiți la el ca la o „afacere”. Il considerati un mic proiect, un hobby, nu va ganditi de la inceput la asta ca la o afacere si la o metoda usoara de facut bani. Fără birouri, fără angajați, fără bugete sau planuri de afaceri, totul facut doar de acasa – fiind doar tu cel care te joci in timpul liber, incercand sa faci ceva.

Corect?

Nu si daca vrei sa ai succes.

Din experiența noastra, oamenii care castiga bani din mediul online gandesc totul ca o afacere din prima zi. Asta nu înseamnă neapărat că au nevoie de un birou sau angajează alti oameni, dar au aceeași mentalitate pe care ar avea-o orice persoană sănătoasă atunci când încep orice alt tip de afacere.

De exemplu, să presupunem că începeți o afacere cu o curățătorie chimică. Probabil că ați merge mai întâi la muncă intr-o altă curățătorie chimică, pentru a învăța meseria, vă veți da seama cum veți putea  face lucrurile diferit, veți economisi bani și apoi o sa va lansati propria afacere, care poate deveni concurenta pentru cealalta curatatorie, cu o înțelegere solidă a pieței și a ceea ce trebuie sa stiti ca sa obtineti si succesul pe care il doriti.

Cu alte cuvinte, trebuie sa depui cat mai mult efort, luni de pregatire sau ani inainte de a incepe, si vei lucra ani buni pana afacarea voastra va reusi sa fie una competitiva. E ceva normal pentru cineva care incepe o noua companie si afacere.

Din anumite motive, mentalitatea oamenilor este cu totul diferită atunci când se gândesc cum să câștige bani din blog au alte activitati online. Cei mai multi caută castiguri cat mai rapide și ușor de realizat, nu gandesc pe termen lung. Vor o modalitate de a fenta sistemul, nu o modalitate de a câștiga pe termen lung. Încercand să-și minimizeze investițiile de timp și bani, si nu de a isi maximizeza rentabilitatea investiției.

Ca sa fim mai directi: asta este o mare prostie.

A câștiga bani pe internet este la fel de dificil ca in orice  alt tip de afacere. Cerințele de capital nu sunt la fel de ridicate ca deschiderea unui magazin  fizic, precum o afacere cu curățătorie chimică sau un restaurant, ceea ce înseamnă că este mai ușor să începeți, dar vă confruntați și cu o concurență globală. Va trebui să fii mai bun, mai inteligent și mai rapid decât antreprenorii care concurează doar pe piețele lor locale.

Singura mentalitate adecvată este să accepți că investești ani din viața ta și fiecare bănuț din economiile tale într-o afacere care ar putea eșua în cele din urmă. Dacă vei reusi, nu va fi, de asemenea, din cauza ca esti un geniu creativ sau a unei tehnologii magice care face bani online. Va fi din cauza muncii grele pe care o vei depune, a gândirii solide și a priceperii pe care o detii.

Mai ales îndemânare. Să vorbim despre asta în continuare …

2. Sa fii destept nu e de ajuns

Cu toții am auzit povestea antreprenorului stereotip pe internet. Un copil inteligent vede o oportunitate pe care nimeni altcineva nu a vazut-o, lucrează noapte și zi pentru a crea un produs revoluționar și apoi devine bogat și lenes. Cu alte cuvinte, ecuația este cam așa:

Iteligenta + oportunitate + muncă grea = succes.

Pentru a câștiga bani online, trebuie să fii inteligent, trebuie să găsești anumite oportunitati și trebuie să lucrezi din greu. Toate aceste variabile sunt corecte. Ceea ce nimeni nu vă spune este că există o alta variabilă la fel de importantă ca toate celelalte combinate:

Abilitate. Dacă ar fi să modificăm ecuația, ar arăta astfel:

(Inteligenta + oportunitate + muncă grea) x Abilitate = Succes.

cum sa faci bani pe net

Acum vine partea mai cea grea, cea in care trebuie sa va folositi mintea.

Abilitatile specifice de care aveți nevoie se modifică în funcție de fiecare oportunitate. Dacă doriți să începeți o afacere independentă de design grafic, ar fi bine să fiți un designer grafic atipic. Pe de altă parte, dacă vrei să începi următorul Facebook, ar fi bine să fii un programator extraordinar, unul care iese din tipare. Pentru a fi mai precis, aveți nevoie de multe abilități necesare pentru a valorifica oportunitatea mai bine decât toți ceilalți oameni inteligenți și muncitori care urmăresc aceeași oportunitate.

Cu alte cuvinte trebuie sa fii stralucesti. Nu suntem siguri care este măsurarea precisă a „stralucirii”, dar dacă ar trebui să punem un număr pe ea, am spune că trebuie să fii în top unu la sută din toți oamenii din întreaga lume cu abilitățile tale. S-ar putea să ti se  pară înfricoșător, dar de fapt nu este un nivel foarte ridicat, deoarece marea majoritate a oamenilor fac ceva execrabil. Dacă sunteti inzestrat cu ceva abilitati, puteți fi printe acel procent de 1 la suta, dar asta doar muncind. Iata cum….

3. Educatia este totul (sau nimic)

Multi antreprenori de succes din mediul online s-au lasat de scoala. Steve Jobs, Bill Gates, Mark Zuckerberg au renuntat la studii. Miliardarul  Peter Thiel plateste cate 100.000$ antreprenorilor pentru a nu merge la facultate. 

Daca ne uitam un pic mai adanc, vom vedea ca cei mai multi antreprenori cred si sustin educatia. Ei mai cred si ca anumite sisteme de educatie cum ar fi universitatile  sunt pe un fundament total gresit. 

Se suntine un model de invatare prin care studentul isi prezinta anumite ipoteze, dupa care se trece la testarea acestora, nu doar pentru a invata ci si pentru a isi perfectiona abilitatile in lumea reala.

Cu alte cuvinte antreprenorii invata singuri. Nu doar citind sau acultand profesori, ei observa si ce se intampla in jurul lor, se gandesc la ceea ce au vazut si apoi au propria lor intepretare. Nu depind de nimeni, ei isi dau seama singuri de anumite lucruri.

Si nu e doar un stil de a invata, in multe cazuri nu sunt alte alternative.

Pentru a face ceva online, nu ai nevoie de diploma de programator sau carti care sa te invete totul.  Nu exista si nici nu va exista vreodata deoarece internetul evoluaeza si schimba de la o zi de la alta. Pana cand cineva va scrie o carte, tot ce se va regasi in aceasta carte poate sa nu mai fie valabil.

Singura exceptie fiind: aptitudinile. Multe dintre abilitatile necesare pentru a cladi o afacere in mediul online nu se schimba prea mult. De exemplu, daca inveti un limbaj de programare, va fi foarte simplu ca dupa aceea sa inveti si alt limbaj de programare. Negocierea si marketing-ul sunt abilitati care nu s-au schimbat prea mult in ultimii zeci de ani sau secole.

Ar fi util sa aveti de la cine invata.  De exemplu, dacă învățați cum să scrieți o reclamă, puteți învăța mult mai repede dacă aveți un copywriter care sa va critice ceea ce ati scris. 

bani online

Din experienta noastra, exista carti, cursuri online, si alte forme de educatie care te pot ajuta sa-ti imbunatatesti aptitudinile. Aceste aptitudini se pot aplica in lumea reala pentru a continua sa le dezvoltati. Aptitudini care sunt solicitate si au valoare pe termen lung in online:

1. Redactare

2. Design grafic

3. Programare

4. Creare de continut

5. Marketing online

6. Vorbitul in public

7. Gestionarea reclamelor

8. Promovarea continutului

9. Managementul retelelor sociale

10. Managementul proiecteor

Frelancerii cu aceste abilitati ajung sa castige sume destul de mari pe parcusul unui an, doar din online. Aleg cand sa lucreze, cum si cat, calatoresc cand vor si pot avea un stil de viata minunat. Si pe care ceilalti nu il au.

Nu este chiar libertate totala, pentru ca ei in continuare trebuie sa munceasca dar au si control asupra muncii pe care o fac, din experienta noastra asta e ce conteaza cu adevarat.

4. De fapt nu vrei libertate

Lasa-ma sa ghicesc

Iubesti ideea de a avea un venit pasiv care sa-ti umfle conturile din banca luna de luna.

Poate ca este ideea de a lucra din confortul casei tale, dupa propriul tau program, calatorind sau orice altceva ai mai face, Ideea de venit pasiv = libertate.

Contrar credintei populare, venitul pasiv nu este ceva ce se poate realiza peste noapte.  Este nevoie de timp pentru a construi o afacere care sa-ti aduca acest venit pasiv.

  1. Este nevoie sa inveti ceva cu adevarat folositor. 
  2. Dupa ce ai invatat ceva ce iti foloseste, va fi nevoie sa pui in practica pana cand vei deveni foarte bun in ceea ce faci. Pentru a ajunge acolo trebuie sa incepi de jos.
  3. Incepe propria ta afacere. Dupa ce ai obtinut anumite aptitudini, probabil ca va dura cativa ani pana sa devii un antreprenor de succes.
  4. Reinventeaza-te. Venitul pasiv este un rezultat a cea ce faci intr-un sistem care poate functiona si fara implicarea ta. Un angajat te poate inlocui sau anumite treburi pot fi automazite cu ajutorul unor programe.
  5. Finiseaza. Vestea proasta despre venitul pasiv este ca nu e chiar pasiv. E adevarat, poti reduce orele de munca, dar tot va fi nevoie sa te implici cateva ore pentru a face lucrurile sa functioneze.

Ca sa fim clari:

Nu primiți niciun venit pasiv până la ultimul pas. De la început până la sfârșit, nu cunostem pe nimeni care să  o fi făcut  în mai puțin de cinci ani, iar majoritatea oamenilor au nevoie de peste 10 ani.

Acum realizezi ca este destul de multa munca. Mult mai multa decat ai anticipat. Ceea ce se doreste a obtine este o anumita flexibilitate, iar asta este destul de usor de realizat.

Care este diferenta?

Libertatea inseamna ca te poti trezi oricand vrei si sa faci doar ceea ce iti doresti. Sa te joci sa calatoresti sau sa lenevesti toata ziua. Detii controlul a tot ceea ce faci.

Flexibilitatea pe de alta parte, iti ofera doar un control partial. Tot va fi nevoie sa muncesti, dar decizia iti apartine cand si unde. Iti poti duce familia intr-un concediu destul de lung si sa te trezesti in fiecare dimineata si sa te asezi la laptop, dupa care sa te bucuri de restul zilei.

Inca suna bine, nu-i asa?  Veste buna este ca nu dureaza foarte mult, intre 6 si 12 luni.

Iată cum să începeți să câștigați bani online

Am acoperit cateva aspecte. Mentalități, abilități, venituri pasive, având flexibilitatea pe care vrei să o obtii. Sperăm că totul începe să aibă mai mult sens pentru tine.

Poate va intrebati ce trebuie sa faceti mai intai.

Ar trebui sa creati un curs online? Sa incepeti un blog? Afiliere online pentru promovarea de produse?  Sa gasitii ceva care sa puteti invata si sa cresteti?

Sunt foarte multe optiuni, adevarul este ca toate aceste optiuni sunt viabile. Nimeni nu urmeaza cu sfintenie o anumit tipar..

Acestea ar fi recomandarile noastre:

  1. Incearca sa-ti dai seama ce aptitudini ti se potrivesc. Sansele sunt ca cel putin 2 sau 3 dintre aptitudinile enumerate sa fie mai potrivite pentru voi, decat pentru altii.
  2. Cumpara cateva cursuri despre aptitudinile despre care am vorbit mai sus. Sau pur si simplu foloseste Google.
  3. Incepe sa aplici pentru anumite oferte. Ai putea fi respins la inceput, pana la urma cineva tot va avea nevoie de serviciile tale si asa vei reusi sa faci primii tai bani online.

Incepand de acolo poti incepe sa cresti. Poate vei incepe propria ta afacere unde vei avea angajati si birouri, poate vei deveni un freelancer  foarte bine platit. Niciuna dintre aceste cai nu este dreapta sau gresita.  Sun doar optiuni diferite.

In final?

A face bani online nu este chiar atat de usor. O poti face. Trebuie doar sa fii vrei  si sa ai asteptari cat mai realiste.

Succes!

Trimite articolul pe: