Să faci bani online din propriul website nu este un mit. Este ceva ce poate fi realizat de către oricine. Bineinteles ca intai trebuie sa iti faci website sau sa apelezi la o firma de creare site-uri, dar nu e intotdeauna obligatoriu sa ai site-ul tau.
De fapt, să transformi un website sau blog despre hobby-ul tău, la care lucrezi cu jumătate de normă, într-un bun generator de venit este ceva destul de comun cu doar puțin noroc și niște muncă din greu.
În cel mai rău caz, ar trebui să câștigi destul pentru a-ți acoperi cheltuielile de bază pentru numele domeniului și hosting. Ai putea chiar să-ți înlocuiești venitul (și apoi să câștigi mai mult).
Ține minte că strategiile de mai jos variază de la ușoare și pasive, la cele care necesită FOARTE MULTĂ muncă, în continuu (așa că ai grijă să alegi ceva care se potrivește cu site-ul și stilul tău de viață).
Acest ghid conține 33 de idei, dar hai să începem cu zece dintre cele mai populare (și previzibile) trucuri de monetizare ale unui website.
Dacă dorești să creezi un website pe care plănuiești să-l monetizezi, poți folosi aceste idei pas-cu-pas pentru a-l crea și a-ți face propriul hosting cu un cost redus.
10 dintre cele mai comune metode pentru a face bani din propriul website
Să faci bani din propriul website nu este ușor. Aceste zece ponturi sunt probabil cea mai bună alegere pentru a începe.
1. Marketing afiliat (și link-uri afiliate)

Marketingul afiliat este una dintre cele mai populare (și rapide) modalități de a face bani din website-ul sau blogul tău.
Începe prin a găsi un produs care îți place și pe care l-ai recomanda. Apoi, pe website-ul tău, susții și promovezi produsul înaintea vizitatorilor website-ului tău și a abonaților prin e-mail. Dacă produsul sau serviciul rezonează cu ei, vor accesa linkul afiliat, cumpărând produsul (în timp ce tu primești o parte din prețul de vânzare).
Comisionul poate fi între 30% și 70% din prețul produsului sau a serviciului. De exemplu, dacă profitul este de 50% și tu promovezi un e-book care costă 100$, vei primi 50$ pentru simplul fapt că ai recomandat cumpărătorul. E o afacere bună, nu?
Unde pot găsi produse pe care să le promovez?
Commissionjunction – oferă produse de încredere și plătește la timp.
ShareASale – mai mult haine, accesorii, și alte bunuri off-line.
Clickbank – plăți cu procentaj mare, dar lipsesc produse BUNE care să fie promovate.
2. Publicitate PPC Pay Per Click (Google Adsense)

AdWords sunt acele reclame care apar deasupra rezultatelor de căutare de pe Google.
AdSense este opusul, permite editorilor să acceseze imensa rețea de publicitate Google ca alți advertiseri să poată rula anunțuri pe website-ul lor.
Cea mai bună parte din acest sistem este cât de simplu este totul.
Odată ce te înregistrezi, Google va plasa un cod simplu pe website-ul tău care va recunoaște conținutul și va începe să afișeze reclame relevante.
De exemplu, dacă website-ul tău este despre animale de companie (câini și pisici), Google AdSense va începe să arate vizitatorilor reclame la mâncare de pisici, dresaj de câini, sau altele.
Ești plătit de fiecare dată când cineva dă click pe reclamă. (Da, chiar e atât de ușor!)
Partea ta de profit poate fi de la 0.50$ la 5$ per click. Când website-ul tău are destul trafic, poți câștiga sute (dacă nu mii) de dolari lunar.
Cum să mă înregistrez pe Google AdSense?
Înainte să te înregistrezi, asigură-te că ești la curent cu Termenii și condițiile lor. Google are niște reguli foarte stricte, așa că este dificil să fii (și să rămâi) autorizat.
3. Vinde spațiu pentru reclame

Incorporarea AdSense de la Google pe website-ul tău este doar una dintre modalitățile de a face bani din publicitate online.
Alta este să vinzi propriul tău spațiu de reclame unor companii care caută să sponsorizeze diferite bloguri. Poți stabili un preț pentru fiecare spațiu, de exemplu: „Banner-ul pe bara laterală va costa xxx$ pe lună.”
Poți să fii plătit în funcție de câți vizitatori ai. În general, calculul se face ca o sumă în dolari per o mie de impresii (sau CPM). S-ar putea să vezi un preț de genul 5$ CPM. Dacă website-ul obține 100,000 de vizite pe lună, prețul acela de reclamă devine 5000$.
Partea bună la această abordare este că dacă website-ul tău are foarte mult trafic din diferite surse, prețul tău pentru banner de reclamă poate ajunge la 5000$ pe lună! Dezavantajul evident este că dacă website-ul tău nu are foarte mult trafic, nu te poți aștepta la câștiguri substanțiale.
Cealaltă metodă comună când vinzi spațiu de reclamă direct de pe website-ul tău este un simplu preț direct. Pur și simplu oferi un preț (în funcție de cât crezi că valorează, în raport cu prețul cerut de competitori) și ești plătit înainte, la începutul fiecărei luni. Acest tip de ofertă este de asemenea o sumă fixă, care nu este direct legată de un PPC precum AdSense.
Unde pot să anunț că vând spațiu de reclamă pe website-ul meu?
BuySellAds – cel mai cunoscut mediu pentru a face tipul ăsta de anunț.
4. Vinde propriul produs digital (E-Book sau Podcast de exemplu)

Ai posibilitatea să câștigi cei mai mulți bani per vânzare atunci când vinzi tu direct. Asta se datorează faptului că nu există niciun intermediar între tine și cumpărătorul care își ia partea din banii câștigați.
Această abordare pare destul de directă deoarece poți să vinzi aceste produse direct pe website-ul tău și să fii plătit imediat. Din păcate, nu este atât de simplu în realitate.
E nevoie de foarte mult timp să creezi produse bune care sunt bine făcute și finisate și de resurse în plus (precum design, conținut, etc.). Există multe costuri ascunse atât în timpul petrecut cât și în colaborarea cu furnizori. Vânzarea propriilor produse pe website-ul tău aduce cu sine probleme precum portaluri de plată, livrare, sau taxe.
Dacă nu sună a muncă suficientă deja, vei avea nevoie și de o pagină de destinație bine construită și convingătoare pentru a fi sigur că produsul tău are o rată de conversie puternică. Aici poți găsi o listă cu cei mai buni designeri de pagini de destinație.
Resurse extra:
Cum să vinzi produse pe website-ul tău.
5. Acceptă donații de la vizitatori

Dacă nu ai foarte multe vizite lunare dar ai o comunitate puternică, implicată? Doar cere cititorilor tăi să doneze!
Acceptarea de donații unice nu duce la o îmbogățire rapidă dar te poate ajuta să acoperi cheltuielile pe termen scurt dacă oamenilor le plac lucrurile pe care le ai de spus și vor să te sprijinească în călătoria ta.
De exemplu, PayPal oferă butoane de donație pe care în doar zece minute le poți adăuga pe website-ul tău. Aceste butoane îți oferă o modalitate rapidă de a recupera ceea ce vei vrea să cheltuiești pe un hosting bun, o nouă creație de produs, cercetare și toate celelalte costuri necesare menținerii unui blog activ și sănătos.
De exemplu, web.archive.org câștigă foarte mulți bani din donații (cel mai probabil datorită milioanelor de vizitatori lunar).
Cum adaug opțiunea de donații?
Cum să accepți donații pe propriul website.
6. Vinde postări sponsorizate (… dar folosește un tag NoFollow)
Una dintre modalitățile frecvente de a face bani din propriul website presupune să faci numărul de vizitatori să meargă ÎN SUS.
Odată ce ai făcut munca grea de a clădi trafic constant pe website-ul tău cu o comunitate implicată, există câteva modalități să-ți monetizezi munca.
Multe companii se dau peste cap să caute bloguri care vor include conținutul lor sponsorizat. Native Advertising de acest fel funcționează bine deoarece se aliniază cu conținutul primar al website-ului tău și arată relevant și transparent.
Poți de asemenea să faci recenzii de produs pentru o companie într-un ‘publicitar’ care este parțial conținut, parțial publicitate. De exemplu, dacă website-ul tău se concentrează doar pe ultimele jocuri pentru iOS pentru iPhone și iPad, creatorului unora dintre aceste reclame i-ar face plăcere ca tu să-i faci o recenzie și să prezinți aplicația fanilor tăi.
Dacă este pusă în aplicare bine, această modalitate poate crea un câștig pentru ambele părți. În caz contrar, când calitatea este una slabă iar conținutul este irelevant sau neautentic, asta poate duce la erodarea bunăvoinței cititorului pe care ai muncit din greu să o obții în primul rând.
Pentru a citi mai mult:
Cum să faci bani prin postări sponsorizate și recenzii.
7. Generează ‘lead-uri’ pentru alte companii
Companiile prosperă pe baza noilor lead-uri care le intră pe ușă pentru a întreba despre produsele sau serviciile lor.
Nu este surprinzător că sunt mereu cu ochii-n patru, căutând modalități creative de a genera noi surse de lead-uri pentru a-i ajuta să crească.
De exemplu:
Să spunem că ai un website despre a preda abilități matematice. Datele cititorilor tăi (precum adresa lor de e-mail sau numărul de telefon) ar fi foarte valoroase pentru diferite școli din mediul online care caută să-și vândă cursurile unor studenți dornici și proactivi.
În fapt, tu faci legătura; joci rolul pețitorului prezentând cele două părți una celeilalte, ambele putând să-și fie de ajutor reciproc. Deși este similar marketingului afiliat, în acest caz, nu contează dacă vreunul din cititorii tăi ajunge să cumpere produsul lor sau nu. Ei caută doar o introducere în acest moment.
Unde pot găsi astfel de oferte?
8. Construiește o listă de e-mail
Dacă petreci timp citind ponturi despre creșterea unui blog, cu siguranță vei întâlni oameni care vor spune „banii sunt în listă”.
Ei se referă la o listă de mailuri, care constă din cei mai fideli cititori ai tăi. Obiectivul este să transformi cât de mulți străini care îți vizitează website-ul pentru prima dată în fani pasionați care vor să fie la curent cu ultimele schimbări în munca sau conținutul tău.
Într-adevăr aceasta este o strategie pe termen lung (și cu siguranță nu te vei îmbogăți peste noapte). Dar este una dintre cele mai bune metode pe termen lung pentru a-ți crește blogul în mod profitabil și a-l transforma într-o afacere profitabilă în toată regula.
Niciodată să nu pierzi din vedere crearea unei relații cu fanii tăi. Să oferi informații de calitate sau să oferi ajutor gratuit e un mod perfect să începi. Să bombardezi oamenii cu mesaje de tip spam cu oferte nesolicitate este una dintre cele mai rapide modalități de a abuza de încrederea cititorilor și de a-ți sabota țelurile pe termen lung.
Cum funcționează MAI EXACT?
Listbuilding101 – probabil cea mai bună introducere de pe internet.
9. Creează un website de comerț electronic (Munca din greu e necesară)
Website-urile nu trebuie să fie doar despre conținut. Ele pot să se concentreze pe unelte și produse pe un magazin online.
Însă te avertizez:
Există sute de mii de website-uri de comerț electronic sau magazine online. La propriu. Trebuie să te asiguri că website-ul tău exploatează o nișă unică folosind o strategie detaliată și cele mai recente tehnici de marketing pentru a ieși în evidență.
Cum creez un magazin online de succes?
Cum să creezi un magazin WooCommerce (WordPress)
Cum să creezi un magazin folosind Shopify (Shopify)
10. Fă website flipping (Creează – Vinde – Reinvestește)
Chiar dacă nu-ți vine să crezi, aproape mereu există o piață pentru website-ul tău.
Asta înseamnă că dacă ai clădit o bază de fani (sau poate chiar ai vândut câteva produse sau ai inclus reclame pe site), s-ar putea să îl poți vinde altcuiva și să faci un profit rapid.
Totuși, în general nu sugerăm oamenilor să facă website sau blog flipping (susținem mai mult ideea de a crea ceva pe termen lung).
Nu se poate nega potențialul profitabil. De exemplu, dacă website-ul tău câștigă 500$/lună vânzând spațiu de reclame, ai putea să vinzi website-ul cu 5.000$ – 10.000$ (aproximativ 12x – 22x venit lunar).
O altă opțiune interesantă este să vinzi website-uri gata făcute. Acestea sunt MULT mai ieftine, dar tot se pot face bani din ele.
Unde pot să-mi vând website-ul?
Flippa – cea mai renumită piață de website-uri
We Buy Websites – Altă piață cunoscută
FEinternational – mai mult pentru website-uri de lux
Până acum am enumerat câteva dintre cele mai cunoscute metode pentru a câștiga bani din propriul website.
Totuși, suntem abia la început.
Mai jos sunt alte 23 de modalități pentru a face bani din propriul website.
(Ține cont că unele dintre ele sunt ușor legate de cele de mai sus dar sunt ieșite din comun)
Alte 23 de modalități pentru a face bani din propriul website
11. Vinde reclame de tip text-link (NERECOMANDAT) – încă există cerere pentru acest tip de reclame (dacă-ți vine să crezi). Dar ține cont de faptul că acestea încalcă termenii și condițiile de utilizare Google (ceea ce înseamnă că riști să fii penalizat).
Pentru a evita asta, doar păstrează tag-ul NoFollow
12. Creează infolinks – Infolink-urile sunt o alternativă bună la reclamele AdSense, și sunt ușor de creat. Dezavantajul este că nu au rată mare de conversie și plata (per click) este destul de mică.
13. Folosește widget-uri de monetizare – acestea sunt asemănătoare cu Google AdSense așa că merită încercate ca o alternativă.
14. Creează reclame RSS – exact cum sună. Spațiu de reclame de vânzare corespunzător conținutului de pe surse RSS.
15. Oferă conținut premium pentru bani în plus – Dacă produci conținut incredibil de care vizitatorii tăi nu se mai satură … poți mereu să le ceri să plătească pentru o parte din el! (Nebună ideea asta, nu?) Pe mine personal nu mă deranjează să plătesc pentru conținut premium. Ține minte – nu le cere oamenilor să plătească imediat. În schimb, concentrează-te pe a crește audiența și numărul de vizitatori întâi.
16. Creează un forum privat sau curs(uri) de coaching – Majoritatea dintre noi avem abilități unice de care pot beneficia alții. Crearea unui forum simplu sau a unor cursuri e o modalitate ușoară să-i ajuți pe ceilalți și să generezi un venit recurent în același timp.
17. Adaugă o platformă de recrutare – crearea unei platforme de recrutare pe website-ul tău este o altă modalitate simplă de a primi bani în plus atunci când oamenii acceptă diferite oferte de angajare de la diferite companii sau persoane fizice.
18. Oferă consultanță – oferirea de consultanță și furnizarea de servicii te poate ajuta să acumulezi sume decente de bani, în timp ce alte forme de venit „pasiv” necesită puțin timp pentru a se acumula. Poți oferi aceste servicii prin e-mail, forum sau chiar Skype.
19. Adaugă o pagină de „angajare” pe website-ul tău – Noul tău website sau blog este de asemenea locul perfect pentru a-ți prezenta serviciile de freelancer. Dacă adaugi mostre sau exemple de proiecte anterioare îți vei crește șansele de angajare.
20. Vinde sau închiriază pagini interne – Acestea nu sunt foarte comune dar e surprinzător ce sunt dispuși să închirieze oamenii sau pe ce își dau banii!
21. Afișează reclame de tip pop-up – Reclamele pop-up pot fi extrem de enervante. Totuși, sunt o altă modalitate de a face bani rapid.
22. Folosește content locking – Acesta este similar cu a ascunde sau a proteja părți de conținut până când vizitatorii site-ului fac o acțiune pentru a primi acces la el. De exemplu, poate vrei ca ei să plătească o mică sumă, sau poate să dea click pe o reclamă.
23. Afișează reclame audio – Acestea sunt relativ noi și devin tot mai comune. Personal, nu le-am încercat încă. Dar am citit niște articole și chiar sună promițător.
24. Vinde un e-book – Asta e la mintea cocoșului. Mulți oameni vând cărți în format electronic (e-books) prin intermediul website-ului lor. Câteva exemple: dacă ai un website despre rețete și gătit, poți ușor să creezi și să vinzi propria carte de bucate. Același principiu se aplică la orice nișă.
25. Creează o conferință în jurul website-ului tău – Multă muncă dar un potențial uriaș de recompensă.
26. Creează un program de educare – Un fel de combinație între vânzarea propriului conținut și oferirea de consultanță sau servicii.
27. Găzduiește webinarii plătite – Asemănător pontului anterior, care e o combinație între consultanță prin conținut și un program de educare.
28. Creează un site de membership – Încă un eșalon pe modelul de info-business care aduce în plus venit recurent.
29. Oferă cupoane (cu linkuri afiliate) – Oamenii caută activ reduceri și coduri promoționale pentru orice de la haine la vacanțe. Dacă poți (găsi și) oferi unul valid, poți să obții o parte din profit și de acolo.
30. Găzduiește sondaje pe website-ul tău – Greu de crezut, dar ușor de făcut!
31. Oferă contracte pentru scriitori – Poți să câștigi ușor 20$ – 30$ per scriere de articol de 500 de cuvinte pentru alte companii sau persoane fizice. Există de asemenea un mare potențial pentru vorbitori fluenți de limbi străine diferite, deoarece multe companii vor ca website-ul lor să fie tradus de aceia care vorbesc limba lor natală.
32. Creează o pagină plătită de registru de business – Percepi o taxă ca oamenii să se înregistreze sau să urmărească pagina și conținutul acesteia.
33. Pur și simplu copiază ceea ce fac alții – Favorita noastră!
P.S. Dacă știi alte modalități de monetizare a unui website, lasă-ne un comentariu în secțiunea de comentarii. Noi îl vom adăuga în listă și îți vom pune numele dedesubt pentru a-ți onora contribuția.
Comentarii recente