Marketingul digital este marketingul și publicitatea unei companii, persoane, produse sau servicii folosind canale online, dispozitive electronice și tehnologii digitale. Câteva exemple de marketing digital includ social media, e-mail, plata pe clic (PPC), optimizarea motoarelor de căutare (SEO) și multe altele.
Prin ce diferă marketingul digital de cel tradițional?
Diferența dintre marketingul tradițional și marketingul digital este simplă.
Marketingul tradițional utilizează canale offline, în timp ce marketingul digital folosește canale online. O campanie tradițională de marketing, de exemplu, poate utiliza panouri publicitare, anunțuri radio și știri, în timp ce o campanie de marketing digital poate folosi social media, bloguri și e-mail pentru a promova o afacere și ofertele acesteia.
„Marketingul tradițional utilizează canale offline, în timp ce marketingul digital folosește canale online”
De ce este important marketingul digital?
Pentru companiile de astăzi, marketingul digital contează pentru că oferă:
· Multiple strategii de marketing online
· Soluții de marketing rentabile
· Oportunitati egale
· Opțiuni avansate de personalizare și direcționare
· Urmărirea și măsurarea exactă a campaniei
· Feedback continuu privind performanța campaniei
Marketingul digital oferă multiple strategii de marketing online
Cu marketingul online, compania dvs. poate alege dintr-o serie de tactici, inclusiv:
-SEO
-PPC
-Marketingul de conținut
-Optimizarea ratei de conversie (CRO)
-Marketing social și publicitate media
Aveți opțiuni, ceea ce nu este cazul atunci când utilizați marketing tradițional. Cu marketingul tradițional, aveți mai puține opțiuni. Aveți doar câteva canale disponibile, cum ar fi radioul, tipărirea și televizorul, iar multe dintre aceste canale sunt scumpe, ceea ce vă limitează alegerile.
Alegerea de a utiliza internet marketing oferă companiei dvs. acces la o serie de strategii. Puteți alege cele care se potrivesc cu cea mai bună afacere, obiective și ținta dvs. de piață, ceea ce vă ajută să maximizați impactul marketingului online asupra pragului de rentabilitate .
„Marketingul online oferă companiei dvs. acces la o serie de strategii. Alegeți cele care se potrivesc cu afacerea, obiectivele și ținta dvs. cea mai bună pentru a maximiza impactul marketingului online asupra pragului de rentabilitate”
Marketingul digital oferă soluții de marketing rentabile
Prețul este un alt beneficiu al marketingului digital.
Comparativ cu marketingul tradițional, marketingul online este extrem de rentabil. Dacă faceți publicitate online, fie pe rețelele de socializare, site-urile web, sau motoarele de căutare, setați bugetul și licitați pentru spațiul publicitar. Aveți un control complet asupra cheltuielilor, ceea ce nu este cazul când cumpărați un panou publicitar.
În plus, vă puteți opri strategia în orice moment. Dacă lansați o campanie PPC, de exemplu, și vedeți că nu funcționează, puteți merge înainte și să întrerupeți acea campanie. În comparație, odată ce cumpărați un panou publicitar, îl aveți pe toată durata, indiferent dacă funcționează sau nu.
Marketingul digital oferă condiții de concurență echitabile
Dacă sunteți o întreprindere micro-mică-miljocie (IMM), marketingul digital vă ajută compania să se diferențieze de mărcile mai mari. Acest lucru se datorează faptului că marketingul online oferă soluții rentabile, precum SEO, care vă pot ajuta afacerea să ajungă la audiența sa.
Cu SEO ca strategie de marketing digital, de exemplu, afacerea dvs. vă poate optimiza conținutul pentru căutări cu coadă lungă sau căutări care prezintă trei sau mai multe cuvinte, cum ar fi „servicii de întreținere rezidențială a aerului conditionat ” sau „cum să curățați burlanele caselor”.
Această abordare vă poate ajuta compania să ocolească mărcile mari și să atingă piața țintă.
Nu trebuie să vă faceți griji cu privire la modul în care bugetul dvs. de marketing online va concura cu mărci mai mari. Marketingul digital oferă mai multe strategii rentabile, inclusiv SEO, pe care le puteți utiliza pentru a obține produsele sau serviciile dvs. în fața audienței.
Marketingul digital oferă opțiuni avansate de orientare și personalizare
Crearea marketingului web ca parte a strategiei dvs. de afaceri vă oferă, de asemenea, acces la o gamă de opțiuni avansate de personalizare și direcționare. Marketingul tradițional, care este mai larg, nu poate concura cu ceea ce vă poate oferi marketingul digital atunci când vine vorba de direcționare.
De exemplu, cu marketingul online, puteți utiliza opțiuni de direcționare precum:
⦁ Vârsta
⦁ Localizare
⦁ Interese
⦁ Starea civilă
⦁ Hobby-uri
⦁ Dispozitiv
⦁ Și multe altele
Aceste opțiuni de direcționare vă pot ajuta să amplificați celelalte beneficii ale marketingului digital, cum ar fi eficiența costurilor. Dacă lansați o campanie PPC, de exemplu, puteți utiliza opțiuni de direcționare, cum ar fi locația și dispozitivul, pentru a vă concentra anunțurile pe utilizatorii care se pot converti, de exemplu, vizitând magazinul dvs. de cărămidă și mortar.
De asemenea, marketingul online face posibilă personalizarea conținutului cu informații precum:
⦁ Nume
⦁ Interese
⦁ Comportamentul de cumpărare
Crearea unei experiențe personalizate pentru utilizatori, fie prin intermediul campaniei de marketing prin e-mail sau a site-ului web, poate duce la rezultate mai bune de marketing. Un e-mail care recomandă produsele bazate pe comportamentul de cumpărare trecut al unui abonat, de exemplu, poate duce la o altă vânzare și chiar la o recomandare prin cuvânt.
Marketingul digital oferă urmărirea și măsurarea exactă a campaniei
Marketingul online rezolvă o problemă tradițională de marketing: urmărirea.
Cu marketingul tradițional, este dificil de urmărit dacă cineva și-a găsit afacerea printr-un panou publicitar, anunț radio sau o funcție de ziar. Când nu îți poți urmări eforturile de marketing, nu poți măsura performanța acestora, ceea ce face dificilă dovedirea valorii marketingului.
Este ușor de urmărit performanțele și rezultatele marketingului digital.
Instrumente precum Google Analytics, Google Search Console și Google Ads fac monitorizarea strategiei tale ușoare. Cu Google Analytics, de exemplu, puteți urmări traficul site-ului, comportamentul utilizatorilor și conversiile site-ului web. În comparație, Google Ads oferă o vizualizare în 360 de grade a reclamelor dvs. PPC.
Și mai bine, puteți utiliza programe precum Google Data Studio pentru a compila toate datele dvs. de marketing digital în rapoarte ușor de citit și ușor de partajat. Instrumente ca acestea vă ajută să prezentați, precum și să analizați performanțele marketingului online.
Marketingul digital oferă feedback continuu privind performanța campaniei
Realizarea marketingului digital ca parte a strategiei dvs. de afaceri vă oferă, de asemenea, acces la o abordare de marketing care oferă feedback constant asupra performanței campaniei dvs., indiferent dacă este strategia dvs. SEO sau anunțurile PPC.
De exemplu, dacă lansați o campanie PPC și vă actualizați direcționarea pentru a exclude dispozitivele mobile, puteți observa o scădere bruscă a conversiilor. Acest răspuns imediat vă ajută să reacționați rapid. Puteți anula actualizarea de direcționare și puteți readuce campania la performanțe optime.
Chiar și strategiile pe termen lung, precum SEO, oferă feedback constant.
Comentarii recente